Yhdenvertaisuus

Symbioosi ry:n virkailijakuntaan kuuluu useampi yhdenvertaisuusvastaava, joiden puoleen voi kääntyä aina, jos Symbioosin tapahtumissa, yhteisissä tiloissa tai järjestön virkailijoiden toiminnassa ilmenee syrjintää, ahdistelua tai kiusaamista. Syrjintä voi liittyä esimerkiksi kieleen, uskontoon, vakaumukseen, seksuaaliseen suuntautumiseen, sukupuoleen, etniseen ryhmään tai kansalaisuuteen, terveydentilaan tai mihin tahansa muuhun ominaisuuteen. Lisäksi osassa tapahtumista on paikan päällä tapahtumaturvallisuushenkilö.

Yhdenvertaisuusvastaavat pyrkivät esittäytymään opiskelijoille kasvotusten, sosiaalisen median kautta tai tapahtumien tiedotuksen yhteydessä. Heihin saa yhteyden yhdenvertaisuuslomakkeella tai halutessasi myös suoraan kasvotusten, sähköpostilla tai puhelinnumerolla (listattuna lomakkeessa). Voit myös jättää omat yhteystietosi, jotta yhdenvertaisuusvastaavat voivat olla yhteydessä sinuun tai jos vain haluat keskustella! 

Turvallisemman tilan periaatteet

Pyrkimällä noudattamaan turvallisemman tilan periaatteita, teemme yhdessä Symbioosin tapahtumista ja yhteisistä tiloista mukavia kaikille.

Kohtelemme toisia, kuin haluaisimme itseämme kohdeltavan.
Otamme kaikki huomioon, annamme kaikille puheenvuoron, puhumme niin että kaikki voivat ymmärtää. Kuuntelemme ja kunnioitamme kaikkia.

Emme tee oletuksia toisista.
Emme muodosta turhia oletuksia toisten ihmisten identiteetistä, sukupuolesta, seksuaalisesta suuntautumisesta, muista ominaisuuksista tai henkilökohtaisista rajoista. Kaikkien elämäntilanne ja kokemukset ovat erilaisia.

Olemme avoimia, kuuntelemme ja opimme.
Pyrimme olemaan ennakkoluulottomia kaikkia kohtaan, sillä kaikki ovat erilaisia. Otamme avoimesti vastaan palautteen omasta käytöksestämme. Jos olemme käyttäytyneet epäkunnioittavasti, pyydämme anteeksi.

Symbioosissa ei ole tilaa suvaitsemattomuudelle, väkivallalle tai syrjinnälle missään sen eri muodoissa!
Jos havaitsemme tai koemme epäasiallista käytöstä, pyrimme välittömästi kertomaan järjestäjille. Pyrimme puuttumaan tilanteeseen ja osoitamme tukea häirinnän kohteelle. Yhdenvertaisuusvastaaviin voi aina ottaa yhteyttä matalalla kynnyksellä.

Kunnioitamme toisen henkilökohtaista tilaa.
Ei tarkoittaa ei. Kaikilla on oikeus koskemattomuuteen. Emme häiritse ketään sanallisesti tai koskettamalla. Pyrimme olemaan tietoisia ja tulkitsevia erilaisissa tilanteissa, jotta kukaan ei tuntisi oloaan epämukavaksi.

Pidämme huolta kaikista.
Jos huomaamme huonossa kunnossa olevan henkilön, kysymme onko hänellä kaikki kunnossa. Emme jätä häntä yksin, vaan varmistamme, että joku huolehtii hänestä. Järjestäjiltä voi aina pyytää apua. Huomioi, että huono kunto ei välttämättä johdu humalasta, vaan varmista ettei kyseessä ole sairauskohtaus. Vakavimmissa tilanteissa soita hätänumeroon.

Pyydämme apua, kun tarvitsemme sitä.
Ongelmatilanteissa voi ja tulee pyytää apua. Järjestäjät ja kanssaopiskelijat auttavat aina!

Oletamme toisistamme hyvää. <3
Virheistä oppii ja tärkeintä on avoin asenne!